De IESSEL ciderij

Wij maken cider (vergist appelsap met alcohol) van 100% sap van fruit uit hoogstamboomgaarden met oude rassen. De IESSEL ciderij is gevestigd in de voormalige Abdij Sion.

Onze  doelstelling  is het verwaarden van het hoogstamfruit uit de IJsselstreek. Het fruit komt uit meer dan 60 verschillende particuliere unieke boomgaarden vol oude fruitrassen. Samen met onze appeldonateurs  dragen we zo bij aan het behoud van deze boomgaarden. En daarmee aan landschap, biodiversiteit en leefruimte voor dieren en planten.

We gebruiken oude appelrassen die je niet zult vinden in de supermarkt. Neem de Kasseler Reinette, de English Winter Gold Pearmain of de Purpurroter Cousinot. Niet zomaar een appeltje, maar laatrijpe appels met een goede verhouding aan suikers, zuren en bitters om er een heerlijke friszure cider van te maken.

Na zorgvuldige selectie van het fruit vermalen en persen we de appels tot 100% puur vers appelsap. We vergisten het sap in vaten, wild of met toegevoegde gist. We hevelen tot de cider helder wordt. Onze cider rijpt minstens 6 maanden in het vat. We bottelen de cider en laten het nog eens twee maanden rijpen. En als het even kan nog veel langer. Eindelijk tijd om te proeven!

In dit filmpje zie je hoe we IESSEL Cider maken:

IESSEL Cider, echte cider uit de hoogstamboomgaarden langs de IJssel

De cidermakers van de IESSEL ciderij zijn Marin van Sprang en Rob le Rutte.  Onze passie voor duurzaam beheer van hoogstamboomgaarden vormt het fundament van de IESSEL ciderij. Beiden zijn wij vrijwilliger bij het beheer van hoogstamboomgaarden in de streek via de hoogstambrigade in Deventer en Rob is secretaris van de stichting IJsselboomgaarden 

De cidermakers

IESSEL cider is naast cidermaker ook enthousiast promotor van Nederlandse ambachtelijke cider. Ook enthousiast geworden? Kijk dan ook eens op: www.cidervoorieder.nl