De IESSEL ciderij maakt cider (vergist appelsap met ongeveer 6 % alcohol) van 100% sap van fruit uit hoogstamboomgaarden met oude rassen. De cidermakerij is gevestigd in de voormalige Abdij Sion (Vulikerweg 6 te Diepenveen).

Doelstelling van de IESSEL ciderij is het verwaarden van het hoogstamfruit uit de IJsselstreek en op die manier bij te dragen aan het behoud van de boomgaarden en de daar aanwezige oude rassen.

We gebruiken oude appelrassen die je niet zult vinden in de supermarkt. Neem de Kasseler Reinette, de English Winter Gold Pearmain of de Purpurroter Cousinot. Niet zomaar een appeltje, maar laatrijpe appels met een goede verhouding aan suikers, zuren en bitters om er een heerlijke friszure cider van te maken.

Na zorgvuldige selectie van het fruit vermalen en persen we de appels tot 100% puur vers appelsap. We vergisten het sap in vaten, wild of met toegevoegde gist. We hevelen tot de cider helder wordt. Onze cider rijpt minstens 6 maanden in het vat. We bottelen de cider en laten het nog eens twee maanden rijpen. En als het even kan nog veel langer. Eindelijk tijd om te proeven!

In dit filmpje zie je hoe we IESSEL Cider maken:

De cidermakers van de IESSEL ciderij zijn Marin van Sprang en Rob le Rutte.  Onze passie voor duurzaam beheer van hoogstamboomgaarden vormt het fundament van de IESSEL ciderij. Beiden zijn wij vrijwilliger bij het beheer van hoogstamboomgaarden in de streek via de hoogstambrigade in Deventer en Rob is secretaris van de stichting IJsselboomgaarden 

De cidermakers

IESSEL cider is naast cidermaker ook enthousiast promotor van Nederlandse ambachtelijke cider. Ook enthousiast geworden? Kijk dan ook eens op: www.cidervoorieder.nl